Hvad er QHD?

Kristian

Der findes en række forskellige skærmopløsninger, men hvad er QHD, og hvad står det for? Dette får du svar på lige neden for, men du kan selvfølgelig også læse meget mere på om QHD her på siden.

Grundlæggende, så er QHD en forkortelse for betegnelsen “Quad High Definition”, hvilket er en skærmopløsning. Denne type opløsning kaldes også for “1440p” eller “2k” og bruges primært til diverse computerskærme.

Hvad betyder QHD?

Vi har kort redegør for, hvad er QHD, men lad os dykke længere ned i betegnelsen og skærmopløsningen. Som nævnt er QHD en skærmopløsning blot en forkortelse for Quad High Definition. Denne type bruges på forskellige devices blandt andet computerskærme, TV samt smartphones.

Det kaldes også for 2k eller 1440p, hvor opløsningen typisk er 2.560 x 1.440 pixels i et “bredde x højde” format. det vil altså sige, at der i alt er 3.686.400 pixels i alt. Hvis man sammenligner med en almindelig 720p HD-skærm, så vil QHD altså have hele fire gange så høj en opløsning målt i pixels.

Er du forvirret over WQHD og QHD? Det er der ingen grund til. Det er nemlig to betegnelser for præcis det samme. Forskellen er blot “W”, som står for Wide Quad High Definition. Dette bruges primært til markedsføring, hvorved der sættes fokus på den brede skærm.

Desuden er det også vigtigt at skelne mellem “QHD” og “qHD”, da sidstnævnte nemlig står for “Quarter High Definition”. Denne har altså kun en oplæsning på 960 x 540 pixels – hvilket er væsentlig mindre!

Hvilke typer af skærme bruger QHD?

Der er flere forskellige typer af “devices”, som har QHD. Efterhånden er typen så udbredt, at du kan finde dem i både:

  • Computerskærme
  • Tablets
  • Smartphones

Når vi taler om computerskærme, så er dette blandt andet selvstændige skærme, som du køber til din stationære computer – f.eks. en gaming skærm. Dog findes der også QHD i mange bærbare computere.

Andre udbredte skærmtyper

Vi har her samlet et overblik over andre skærmtyper og deres skærmopløsning, så du kan få et overblik nemt og hurtigt.

Skærmtype Skærmopløsning
HD 1280 x 720 pixels
Full HD 1920 x 1080 pixels
WUXGA 1920 x 1200 pixels
2K / QHD / WQHD 2560 x 1440 pixels
Ultra HD / 4K 3840 x 2160 pixels
5K 5120 x 2880 pixels
8K 7680 x 4320 pixels

Her kan vi altså se, at en såkaldt “Quad High Definition” skærmtype ligge omkring midten af de forskellige skærmopløsninger. Hvis du vil have de højeste skærmopløsninger, så skal du op i 8K. Hvis opløsningen ikke betyder så meget for dig, så kan du også nøjes med HD.

Du går dog ikke helt galt i byen, hvis du vælger en skærm med Quad High Definition, netop fordi denne opløsning er relativ høj, og der vil gå en del år, før den vil være for lille.

QHD og gaming

Når man sammenligner en QHD-skærm med andre meget udbredte skærmtyper såsom Full HD, så er der klart en stor forbedring i blandt andet spiloplevelsen ved at bruge Quad High Definition. Ved at have denne højere opløsning vil du også få flere fede detaljer med fra spillet og dets forbedret grafik. Her vil du ikke kunne se de små pixels, hvis du sidder tæt på skærmen.

Hvis du er en seriøs gamer, så vil vi anbefale at du overvejer at opgradere din skærmopløsning. Dog ses der stadig en masse gamere, som benytter sig af Full HD, da dette også er et billigere alternativ.

Er du meget glad for first person shooter spil? Så kan det også være en fordel for dig, at game på en QHD-skærm, da du vil få et mere realistisk billede. Yderligere vil du naturligvis også have bedre chance for at spotte dine modstandere. Herigennem kan du faktisk øge din “skarphed” og få en fordel, når du spiller.

Det er dog ikke kun i skydespil, hvor du får en fordel. Hvis du f.eks. spiller FIFA, så vil du også langt bedre kunne følge bolden, når den bevæger sig med høj hastighed rundt på banen. Her vil den nemlig ikke blot være en bunke pixels.

Når du står overfor valget af skærm og skærmopløsning, så skal du naturligvis være opmærksom på, om dit hardware kan følge med, så det ikke gå ud over billedhastigheden. Dette er især af høj betydning for den konkurrencepræget gamer.

OM Kristian

Kristian har spillet computer siden han som 6 årig fik sin første Commodore 64, herefter blev det PlayStation og Nintendo for til sidst at ende på en PC med Counter-Strike som det, der blev brugt mest tid på.