Din vej til det rigtige gaming udstyr!

Bedste gamer skærm (2020)

Bedste gamer skærm (2020)


Vi du vil tage din gaming oplevelse til det næste niveau, så gør du klogt i at investere i en god gamer skærm. Det kan være utrolig svært at navigere mellem de mange muligheder og finde den rette. Derfor har vi de bedste gamer skærme i 2020!

Når du skal vælge en god gaming skærm, så er der mange forskellige ting, som du skal holde øje med for at få den bedste gaming oplevelse. Dette er blandt andet skærmopløsning, størrelse, responstid, paneltype og meget, meget mere! Er du allerede forvirret? Så bare rolig – vi hjælper dig på rette vej, når du skal vælge mellem de avanceret og kompliceret gaming skærme.

Mere om en god gamer skærm

Hvis du stadig er på udkig efter mere viden om gaming skærme generelt, så har vi selvfølgelig sørget for, at du får muligheden for det her på siden! Vi har nemlig samlet en række af forskellige elementer, som uddyber nogle af de ting vi har nævnt under de forskellige skærme ovenfor.

At købe en gamer skærm kan være en stor beslutning, og derfor vil vi forsøge at klæde dig så godt på som overhovedet muligt – så følg med!

Hvad er en gamer skærm?

Når det kommer til forskellen mellem en gaming skærm og blot en almindelige skærm er der flere forskellige ting, som skiller sig ud. Nogle af de mest tydelige ting er elementer såsom responstid, farvegengivelse, opdateringshastighed (Hz) samt selve gamer skærmens opløsning.

Alle de ovenstående elementer er med fokus på at skabe den bedste spiloplevelse for dig. En gamer skærm er decideret designet med det formål, at du får en kanon oplevelse og samtidig også kan få en fordel, når du gamer.

Hvis vi skulle udpege to af de mest væsentlige ting, ville dette være responstiden og opdateringshastigheden også kaldet refresh rate. Grundlæggende skal du have en lav responstid og en høj opdateringshastighed for at undgå input lag – dette kommer vi ind på senere.

Når du gamer længe og derved ser meget på en skræm, så kan det oftes også være en fordel med specielle briller til at spille med. Disse er mere kendt som gamer briller, hvilket du kan læse mere om gennem linket.

Hvorfor er det vigtigt med en gaming skærm?

Hvis du er en garvet gamer, så ved du, at når det kommer til gaming gælder hvert millisekund! For jer som er nye til gaming, betyder nogle ganske få millisekunder i responstid en stor forskel og kan faktisk påvirke udfaldet at situationen i selve spillet.

Med en god gamer skærm vil du ikke nok med at få en kanon opløsning og et visuelt smukt billede, så vil du også få en bedre opdateringshastighed og responstid. På den måde vil du have en fordel overfor dine modstandere og få bedre resultater.

En gaming skærm er derfor ligeså vigtigt som at have blandt de bedste gamer tastatur eller mus for den sags skyld. En god gamer skærm kan sagtens betale sig netop grundet denne lave responstid og høje refresh rate, hvilket vil sikre dig en høj framerate, hvilket er perfekt for dig som spiller CS:GO samt League of Legends, eller sågar for dig som spiller battle royal spil såsom Fortnite.

Størrelsen på din gaming skærm

Det første vi skal omkring er selve størrelsen på din gamer skærm. Der findes nemlig en hel del forskellige størrelser. Typisk finder man skærme der er omkring 24 tommer, hvilket er en udemærket størrelse for de fleste, og måske endda også den størrelse, som de fleste bruger. En skærm med 24 tommer er meget komfortabel for øjnene og ikke for stor til at holde øje med, hvad er foregår på hele skærmen.

Hvis du gerne vil have en lidt større, så kan du vælge en gamer skærm med 27 tommer. Her vil disse ofte bruges med en relativ høj skærmopløsning herunder 1440p, 2K eller endda 4K. En skærm med 27 er naturligvis større, og kræver man kan holde lidt større overblik. Men det giver selvfølgelig også nogle fordele i at kunne se elementerne bedre, når man spiller.

Derfor når det kommer til skærmstørrelsen, så vil vi blot anbefale at du vælger den, som du bedst kan lide at se på og bedst kan holde styr på – desuden skal den selvfølgelig passe ind i dit set-up. En skærm på 27 tommer har dog som nævnt lidt fordele, hvis man kan håndtere det, og at den har en god skærmopløsning.

Typer af skærmopløsning

Når det kommer til skærmopløsning, skelner vi typisk mellem full HD – altså 1080p – og opløsninger som er højere herunder 1440p, 2K samt 4K.

Full HD: 1080p

Når det kommer til en 1080p opløsning er der ikke forskel fra almindelig skærme, da de fleste af disse har samme opløsning. Når dette er sagt, så er en højere skærmopløsning, når du spiller spil såsom Fortnite, CS:GO eller endda League of Legends ikke nødvendig.

Der findes også en lang række andre populære spiler, hvor det ikke er nødvendigt med en højere opløsning. Derimod handler det faktisk mere om opdateringshastigheden / refresh rate (Hz) samt responstid (ms). Dette skyldes, at ofte kommer an hurtige bevægelser i disse slags eSport-spil, som mange professionelle spiller.

Højre opløsninger: 1440p, 2K og 4K

Hvis du er på udkig efter et enormt smukt billede, når du spiller, så er 4K opløsning din vej at gå. Det kræver dog også et meget kraftigt grafikkort for at trække disse spil. Dertil vil en høj opløsning også fungere bedst i spil, hvor reaktionstid ikke er det mest afgørende. Det skyldes nemlig at en meget høj opløsning kan få dit spil til at lagge lidt.

Nogle af de spil, hvor en høj opløsning fungerer godt er såkaldte open world spil, hvilket for eksempel kunne være Assassin’s Creed, GTA og lign. Det er typisk her du også kan nyde det klare og flotte billede ved forskellige lokationer. Faktisk kan en høj opløsning på 144p, 2K eller sågar 4K også virke rigtig fint til MMO og RPG-spil – eller sågar en blanding af disse. MMO står for “Massively multiplayer online” og RPG står for “Role Playing Game”.

En høj opløsning er at foretrække på alle ovenstående spiltyper, netop fordi det handler om udseendet og at skabe en enestående spiloplevelse, hvor man kan blive helt “væk” i den virtuelle verden. Og det sørger de høje skærmopløsninger for, så du oplever spillet i sin smukkeste form.

Opdateringshastigheden / refresh rate – valget af antal Hertz (Hz)

indtil nu har vi gået omkring den varme grød. Vi har nævnt opdateringshastigheden og refresh rate et par gange, så lad os forklare lidt mere om emnet.

Opdateringshastigheden blot et andet ord for “refresh rate”. Helt konkret så viser opdateringshastigheden antallet af billeder, som skærmen viser per sekund. Dette bliver mål i Hertz (Hz). Typisk har en almindelig skærm omkring 60 Hz – som er udemærket for almindelig brug.

Når du gamer, så ønsker du dog en højere refresh rate på grund af de hurtige bevægelser, som du laver. Hvis du blot har 60 Hz, så vil du opleve at billedet lagger en smule. Hvis du derimod kommer op på en opdateringshastighed omkring de 75-144 Hz, så oplever du ikke længere denne lag. Derimod vil dit billede som regel være klart og flot, når du spiller.

En høj refresh rate er typisk en kæmpe fordel når man spiller de typiske eSport-spil såsom CS:GO eller Fortnite for blot at nævne nogle få. Dette skyldes, at en hurtig reaktion er nødvendig, og derfor skal skærme kunne følge med. Du kan faktisk få en gamer skærm med hele 240 Hz!

Når det derimod kommer til MMO- og RPG-spillene, så er det ikke strengt nødvendigt med en gamer skærm med 144 Hz. Derimod kan du godt nøjes med den lave ende med de 75 Hz. Her er der nemlig ikke så ofte brug for lynhurtige reaktioner.

Hvad mener vi om refresh rate på gamer skærm?

I tilfælde af at skærmen har meget lavere end 75 Hz., så vil det gå ud over selve spiloplevelsen, og ikke kun din performance. Hvis du stræber efter den bedste spiloplevelse og den bedste performance, så vil vi anbefale flere Hertz. På den måde vil du få et flottere billede, når du skal reagere hurtigere og din performance vil også blive bedre. Især til dig, som er ved at tage springet til professionel gaming, vil en skærm med 144 Hz være en klar fordel.

Responstiden

Responstiden er ikke kun noget, som er vigtigt for den bedste gamer mus, men faktisk også din gamer skærm! På en ganske almindelig skærm er responstiden ofte omkring 5 ms (millisekunder).

Men er det så godt eller skidt? Først skal vi forstå, hvad responstid er. Kort sagt er det den tid, det tager for en pixel at skifte fra en til en anden. Med andre ord er det altså, hvor hurtig skærmen er til at følge samt opdatere dine handlinger.

Dette betyder at en responstid på 5 ms betyder det tager 5 millisekunder for skærmen at følge den handling du har udført. Derfor er en lavere responstid bedre. En responstid på 5 ms er okay til almindelig brug, men når man gamer laver man typisk hurtige bevægelser. Disse ser nærmest sløret ud, hvis man har en responstid på 5 ms, derfor anbefaler vi at denne skal være lavere.

Lav responstid (≤ 1 ms)

Hvis du virkelig er ude efter en skærm som er blandt de bedste gamer skærm, så skal du se efter en responstid på 1 eller mindre. En så lav responstid egner sig rigtig godt til de typiske eSport-spil såsom CS:GO, Fortnite, Call of Duty og endda League of Legends.

Dette skyldes, at man i disse typer af spil laver lynhurtige bevægelser ofte. Disse hurtige bevægelser er typisk et spørgsmål om liv eller død i sådan nogle spil. Derfor vil en lav responstid på 1 ms eller derunder klart styrke din performance i intense situationer. Din skærm vil nemlig have mulighed for at følge dine bevægelser tæt med en responstid på 1 ms eller derunder.

Højere responstid (> 1 ms)

Det er imidlertid ikke uacceptabelt at spille med en responstid på over 1. faktisk kan det fungere fint for de gængse eSport-spil som nævnt ovenfor. Yderligere kan man også sagtens have en højere responstid, når man spiller open world spil samt både MMO og RPG.

Som vi tidligere har talt om, handler det nemlig mere om hele spiloplevelsen og spiluniverset fremfor de små intense små situationer. Derfor vil billedkvaliteten blive vægtet højere end responstiden og refresh raten. Faktisk kigger man også mere på paneltyper – dem kommer vi ind på i næste afsnit.

Paneltyper på din gaming skærm

For at hjælpe med responstiden, som vi talte om ovenfor, så er der nogle forskellige paneler, som kan hjælpe – specielt et TN-panel. Faktisk er det, som du interagerer med, når du spiller. Det er nemmest at tage disse paneltyper hver for sig. Der findes grundlæggede 3 forskellige typer, nemlig:

  • TN (Twisted Nematics)
  • IPS (In-panel-switching)
  • VA (Vertical Alignment)

TN-panel

Skærme med et TN-panel er nogle af de mest populære – hvilket skyldes prisen for disse. Disse skærme er nemlig både billige, men har samtidig også lav responstid og høj refresh rate. Altså er dette panel optimalt for gaming og benyttes også af mange. Der findes dog en ulempe ved dette TN-panel, nemlig selve billedkvaliteten. Desuden er der også en begrænset farvedybde, hvortil man oftest har en smal synsvinkel. Man finder ofte et TN-panel på mange skærme i størrelsen fra 21 og faktisk op til 27 tommer. Dertil fås det i mange forskellige skærmopløsninger såsom Full HD, QHD og endda 4K.

TN-panelet egner sig godt til eSport-spil som CS:GO og Call of Duty, da denne paneltype favoriserer en lavere responstid som er nyttig i små situationer, hvor reaktionsevnen er væsentlig.

IPS-panel

Når man sammenligner et IPS- og TN-panel, så ses forskellen i at IPS er bedre til farvegengivelsen, hvorimod TN er bedre på responstiden, som er væsentlig bedre. Faktisk er kontrastforholdet ved IPS-panelet også væsentligt bedre! På den måde har de to paneler faktisk også forskellige fordele, når det kommer til spil typer.

IPS egner sig godt til spil, hvor en god synsvinkel og billedkvalitet er i fokus. Dette er de fleste open world spil eller RPG, hvor der fokuseres på spiluniverset. IPS har nemlig en bedre farvedybde, kontrast og faktisk også synsvinkel. Det kommer dog på bekostning at længere responstid og lavere refresh rate.

VA-panelet

Faktisk minder VA-panelet om IPS-panelet. Det skyldes at VA-panelet også har en god billedkvalitet og synsvinkel. Bedre end TA, men ikke helt så godt som IPS. Dog har VA en relativ lav refresh rate og findes faktisk ikke i særlig mange skærme. Prisen på VA er typisk heller ikke så høj, hvilket er en fordel for denne paneltype.

G-Sync og FreeSync

Man skulle tro at vi snart var ved vejs ende, når det kommer til de mange forskellige teknologier i en gamer skærm, som skal sørge for du får den bedste spiloplevelse. Vil mangler dog at runde den såkaldte G-Sync og FreeSync teknologi.

Disse to teknologier er udviklet for at minimere og faktisk eliminere lag, så du kan foretage dig glidende bevægelser i spillet, uden at skærmen ikke kan følge med. Dette er en stor fordel og særligt anvendeligt, når du spiller Call of Duty, CS:GO og Fortnite – og mange andre populære spil. Dette skyldes de hurtige bevægelser, som vi har snakket så meget om tidligere. Lad os starte med G-Sync.

G-Sync

Udvikleren af G-Sync er Nvidia, og kan faktisk kun bruges til deres grafikkort. Grundlæggende handler denne teknologi om at forbedre synkroniseringen mellem framerate og din skærms refresh rate. Hvis ikke disse er synkroniseret kan din skærm komme til at vise billeder, som er splittet (se videoen)

G-Sync går ind og hjælper synkroniseringen så du får en mere “smooth” bevægelse og billede og undgår netop disse splittet billeder, når du bevæger dig henover skærmen. Dog er dette en relativ dyr teknologi at implementere i diverse gaming skærme, hvorfor den heller ikke er så udbredt. Sammenlignet med FreeSync er denne teknologi både mere effektiv og stabil, hvilket giver en bedre spiloplevelse.

FreeSync

FreeSync teknologien er en teknologi, som minder om G-Sync, men denne er i stedet udviklet af AMD. Derfor kan denne teknologi også kun benyttes af deres grafikkort. Målet med denne er igen at sørge for en god synkronisering og på den måde undgå skærm splittelse. Ikke nok med skærm splittelse, så løser det også problemet vedrørende spillet bliver “hakket” i dets frames.

Fordelen ved denne teknologi er at den er meget åben og prisen er lavere. Derfor finder du en del flere gamer skærme, som har denne teknologi frem for G-Sync. Så hvis budgettet kun rækker til en billig gamer skærm, så kan den muligvis også have FreeSync. Du kan ligeledes se denne video om FreeSync.

Non-curved vs curved gamer skærm

Til en start ved de bøjet skærme kun for de få, da de var meget dyre, men efterhånden som producenterne er blevet bedre til at producere til en lavere pris, får flere of flere en buet skærm. Men er det overhovedet det værd? Det kommer an på smag og behag, da fordelene og ulemperne næsten opvejer hinanden. Dette kommer selvfølgelig an på personlige præferencer.

Nogle af fordelene ved den bøjede skærm er dybden og at dette skaber en meget livagtig og mere realistisk oplevelse af spillet. Dette gælder især first person shooter, hvor synsfeltet virker mere virkelighedsnært. Faktisk får du som gamer nærmest en 3D effekt. Desuden vil den buet skærm hjælpe på reduceret lysrefleksion. Det samme gælder for andre former for blænding, som kan være distraherende.

Der findes samtidig også nogle ulemper ved en bøjet skærm. Nogle gange kan billedet se en del forvrænget ud, hvilket på ingen måde hjælper på spiloplevelsen. Det er dog ikke altid, at billedet ser meget forvrænget ud. Yderligere kan den bøjet skærm også reducere selve synsområdet, hvorved man går på kompromis med overblikket.

Nedenfor har vi samlet et hurtigt overblik over fordelene og ulemperne ved en bøjet skærm.

Fordele og ulemper ved en bøjet gaming skærm

Fordele Ulemper
✅ Realistisk / livagtig spiloplevelse ❌ Forvrænger billedet
✅ Reducere lysrefleksion ❌ Reducere synsområde

Den bedste gaming skærm

Når du er på udkig efter den bedste gaming skærm til dit behov, så er der altså mange elementer du skal holde styr på. Vi har i denne guide forklaret dig langt de væsentlige elemeter og kommet med en masse forslag på de bedste gaming skærme.

Det er nu op til dig at vælge den bedste gamer skærm til dit behov! For at opsummere er der nogle kritiske spørgsmål, du skal stille dig selv. Disse kunne blandt andet være:

  • Hvilken størrelse – 24 eller 27 tommer?
  • Hvad er responstiden på skærmen?
  • Hvor mange Hertz har den og derved hvilken refresh rate?
  • Hvilken paneltype passer til de spil du spiller?
  • Har den G-Sync eller FreeSync?
  • Ønsker du en bøjet skærm eller ej?

Når du har besvaret nogle af disse spørgsmål, så er du skridtet nærmere en afgørelse for hvilken skærm der er den bedste gaming skærm for dit behov. Faktisk bør du være rimelig afklaret, når du kan svare på disse spørgsmål.

En billig gamer skærm

Er du på udkig efter en billig gamer skærm? Så har vi bestemt også samlet nogle gode kandidater, som kunne tilføjes til dit gamer set-up. Det er ikke alle af disse skærme, som går under kategorien “billig gamer skærm”, men nogle af dem i de høje prisklasser har også bedre features.

Spørgsmålet går også ofte på, hvorvidt man skal have bekymringer ved at købe en billig gamer skærm. Man vil jo nødig købe noget skrammel så at sige. Vores erfaring er den, at pris og kvalitet nogle gange kan gå hånd i hånd, men ikke altid. Derfor ser vi tit at de lidt dyrere skærme også er bedre end en billig gamer skærm.

Når dette er sagt, så kan man sagtens finde en rigtig god og billig gaming skærm. Desuden skal man naturligvis også kende sit behov vedrørende skærmen. Hvis man f.eks. blot lige er begyndt at game, så vil en meget dyr skærm nok ikke være vejen frem, men derimod vil en billig gamer skærm være at foretrække.

FAQ-sektion

🎮 Hvilken skærm størrelse skal jeg vælge?

Skærm størrelsen har ikke den helt store betydning, men en større skærm vil som regel betyde, at du har en fordel, når det kommer til at se elementerne på skærmen. Du skal dog sørge for, at du kan holde styr på de ekstra tommer.

De to mest populære størrelser er 24 tommer eller 27 tommer. Vi vil anbefale at du vælger den der mest komfortabel for dit syn, men hvis du kan holde styr på en større skærm, så har en gaming skærm med 27 tommer en fordel, hvis skærmopløsningen samtidig er høj.

🎮 Hvad er den bedste gamer skærm?

Spørgsmålet vi alle vil have svar på, er hvilken skærm er den bedste gamer skærm. Det kommer dog an på mange personlige præferencer såsom størrelsen. Dertil kommer den bedste gamer skærm til dine behov også an på, hvor du befinder dig på nuværende tidspunkt. Er du lige begyndt at game, eller leder du efter en skærm, som kan tage din spiloplevelse til næste niveau?

Vi har dog gjort os meget umage med at samle nogle af de bedste gamer skærme her på siden. Vi mener faktisk der er noget til et hvert behov. Du kan tage et kig og læse mere om, hvordan du finder den bedste gaming skærm for dig!

🎮 Hvor mange Hz skal min gaming skærm have?

Når det kommer til antal Hz på din gaming skærm, så handler det især om, hvilket type spil du spiller. Hvis du f.eks. spiller eSport-spil såsom CS:GO, så er det en fordel med omkring 144 Hz. Dog kan du også nøjes med omkring de 75 Hz., hvis du spiller MMO eller RPG-spil.

🎮 Hvad koster en gamer skærm?

Typisk vil en gaming skærm koste fra omkring 1.500 kr. og helt op til omkring 7.000 kr. Du kan faktisk også finde endnu dyrere skærme! Dog ligger de fleste oftest omkring 1.500 til 3.500 kr. Lige som i mange andre tilfælde, så kan du også være heldig at finde en meget billig gamer skærm, som koster under 1.500 kr. Derfor er dette selvfølgelig blot et estimat på hvad en gaming skærm vil koste.

🎮 Bør min gaming skærm være bøjet?

Der er både fordele og ulemper ved en curved eller bøjet gaming skærm – derfor kommer det an på præferencer. Nogle fordele er en mere virkelighedsnær spiloplevelse ved en buet skærm. Dertil er der reduceret lysrefleksion, hvilket er endnu en fordel. Dog er der også nogle ulemper, hvilket kunne være det forvrænget billede, som man nogle gange kan opleve. Desuden er der også det reduceret synsområde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.