Hvad er PPI?

Kristian

Ofte opstår der forvirring, når man taler om både opløsning på billeder digitalt og print. Her er PPI en af de faktorer du bør kende til – hvilket står for “Pixels Per Inch”. Der findes dog også andre forkortelser, som skaber forvirring!

Vi besvarer her på siden spørgsmålet: Hvad er PPI? Du skal nemlig holde tungen lige i munden, når du kommer til betegnelser som denne.

Hvad er PPI?

PPI er forkortelsen for Pixels Per inch, hvilket på dansk betyder Pixels Per Tomme. På den måde er PPI altså en term, som bruges til at beskrive opløsningen på et digitalt billede. Hvis du f.eks. ser et sted, hvor der står 500 PPI, så vil det sige, at der er 500 pixels per tomme (2,54 centimeter). PPI bruges faktisk også til at beskrive en skærms opløsning.

Man kan altså sige at pixels per inch eller pixels per tomme faktisk viser kvaliteten på det digitale billede. Faktisk viser betegnelsen nemlig tæthed eller den såkaldte densitet af pixels i et givet område. Desto flere pixels der er per tomme, des bedre vil billede kvaliteten være. Altså er det ofte en fordel med høj PPI.

Ved denne definition er det vigtigt at huske på en væsentlig ting her – nemlig ordet “pixels”. Dette refererer nemlig til det digitale aspekt. Det er helt centralt, da man ofte forveksler DPI og PPI, når man taler om opløsning m.v. Dette kommer vi ind på senere.

Der er sket en forveksling mellem disse to termer, hvilke kan skyldes at “dots” (som DPI dækker over) og “pixels” (som PPI dækker over) begge er betegnelser for noget meget småt. Resten af forkortelsen “per inch” – altså “per tomme” – er nemlig den samme for de to forskellige meget små elementer.

Vi håber, at du nu har fået svar på spørgsmålet, hvad er PPI. Der er dog også nogle andre elementer, som er vigtige vedrørende pixels per inch og gaming. Disse fortæller vi nærmere om i det følgende!

PPI for din skærm

Hvis du er i færd med at vælge mellem de bedste gaming skærm, så er pixels per inch også relevant for dig, som ønsker en kanon opløsning!

Det er dog ikke alt afgørende, selvom det hænger sammen med andre elementer. Vi anbefaler du f.eks. i stedet ser på 1080p, hvor “p” står for “progressive scan”. 1080p er også betegnelsen for Full HD. Dertil vil vi anbefale at du ser på, hvor mange tommer din skærm er – er den f.eks. 24 eller 27 tommer?

Vil du gerne holde øje med PPI, så har vi også nogle guidelines. Typisk vil vi anbefale en pixels per inch på omkring 91.79, hvilket normalt vil svare til Full HD (altså 1080p) på en skræm der er 24 tommer. Dette er et ganske glimrende bud, hvis du ønsker fin kvalitet, når du spiller. Husk også, desto højere kvalitet, des flere krav bliver der sat til dit grafikkort.

Du kan læse meget mere om skærme til gaming ved at følge linket ovenfor.

Følsomhed på gamer mus

Ikke nok med, at du skal holde øje med PPI i forbindelse med din skærm og dens opløsning, så er det også relevant for din mus. Hvis du er på udkig efter en af de bedste gaming mus, så er det selvfølgelig også relevant at holde øje med følsomheden, som ofte måles ved hjælp af PPI.

Dette gøres ved at se, hvor meget du bevæger din kontra, hvor langt cursoren flyttes på skærmen. Dog er DPI faktisk mere udbredt en PPI, selvom DPI handler om “Dots Per Inch” og ikke pixels. Oprindelig bruges DPI faktisk til print og ikke digitale billeder som med pixels per inch. Derfor er DPI og PPI altså ikke det samme!

Dette kan du læse mere om ved at følge linket.

På grund af at dots per inch er mere udbredt en PPI, så bruges denne betegnelse også til at beskrive følsomheden på din mus. Hvis du gerne vil vide om du bør have høj følsomhed eller lav følsomhed på din mus, så klik en på vores side om gaming mus, hvor du får meget mere information.

OM Kristian

Kristian har spillet computer siden han som 6 årig fik sin første Commodore 64, herefter blev det PlayStation og Nintendo for til sidst at ende på en PC med Counter-Strike som det, der blev brugt mest tid på.