Hvad er software?

Kristian

Der er i sandhed mange forskellige spørgsmål, når det kommer til software. Men hvad er software egentligt? Og hvad er forskellen på software og hardware? Dette er blot få af disse mange spørgsmål, vi tackler på denne side!

En software er egentligt en fælles betegnelse eller et begreb som dækker over bl.a. styresystemer, antivirus, widgets og meget mere. Det er alt sammen noget som faktisk kan udskiftet UDEN, det er nødvendigt at udskifte selve enhedens komponenter.

Hvad er software?

Lad os starte med at dykke dybere ned i betegnelse for at svare på, hvad er software.

En software er det omvendte af hardware, hvilket vil sige ikke-fysisk. Begrebet dækker over en sekvens af instruktioner, som fortæller din computer, hvad den skal gøre. Derved fortælles der, hvordan computeren skal løse en konkret opgave eller kommando.

Du er derfor hverken i stand til at have en software i hænderen eller fysisk mærke denne, da det hele foregår virtuelt. Nogle eksempler på software kunne være forskellige apps, tekstbehandlingsprogrammer eller sågar internetbrowsere.

Derfor benytter du næsten en såkaldt software næsten hverdag! Da du læser dette, bruger du faktisk en software lige nu, da du benytter en internetbrowser.

Hvad er forskellen på hardware og software?

Som svar på spørgsmålet, hvad er software, brugte vi også ordet “hardware”. Grundlæggende er hardware modsætningen til, hvad vi har beskrevet ovenfor. Det er nemlig noget fysisk, så du kan holde ved og se. Når man taler om hardware, så tænker man typisk på fysisk computerdele og udstyr, som f.eks. grafikkort, skærm, mus og så videre.

Forskellen på hardware og software er altså det fysisk aspekt – for at udpensle gælder følgende:

  • Software – virtuelle sekvenser, som ikke er fysiske i stand til at holde.
  • Hardware – et fysisk komponent eller produkt du både kan se og røre.

Nu burde du være helt skarp på, hvad forskellen er mellem hardware of software! Hvis du gerne vil vide mere om hardware, så kan du følge linket og læse mere.

Typer af software

En software bruges i et utal af forskellige brancher til at løse et hav af forskellige opgaver. Det er alt fra regnskabsprogrammer til musikafspilningsprogrammer. For at du bedre kan holde styr og danne dig et lille overblik over typer, har vi samlet 6 typiske former:

  1. Applikationssoftware
  2. Hjælpeprogrammer
  3. Systemsoftware
  4. Boot programmer
  5. Firmware
  6. Microkode

Grundlæggende er de forskellige software også designet til at løse forskellige typer af opgaver. Lad os starte med applikationssoftware, hvilket grundlæggende er diverse computerprogrammer som udfører brugeropgaver. Dette kunne være skriveprogrammer, regneprogrammer eller en internetbrowser.

Hjælpeprogrammer er en faktisk nogle applikationer, som er udarbejdet for at hjælpe systemadministratorer, softwareudviklere og lign.

Ved systemsoftware menes der typisk en type software, som bruges for at åbne og benytte forskellige computersystemer og netværk.

Boot programmer findes i din computers skrivebeskyttede hukommelse. Disse sørger for, at hele dit styresystem – hvad enten der er OS eller Windows – bliver startet op og er klar til brug.

Ved firmware menes der et “stykke” software, som faktisk er indbygget i et hardware komponent. Denne type benyttes, når de konkrete programmer sjældent skal ændres og har behov for at køre, når computeren er slukket.

Sidst har vi microkode, som er et internt element i computeren. Denne bruges faktisk til at kontrollere forskellige hardware komponenter.

Gamer udstyr og software

Der er efterhånden en masse forskellige ting, som også har en software. Faktisk finder du ofte en software til dit gamer udstyr, udover selve computeren. Dette kunne f.eks. være din gamer mus eller nogle af de bedste gaming tastatur. Men hvad er softwarens rolle så for disse typer udstyr?

Når du køber disse forskellige typer af udstyr, så vil der ofte følge en form for software med. Disse kan blandt andet bruges til at ændre på belysningen, hvis de har RGB-belysning. Typisk vil en mus også have indstillinger vedrørende DPI og programmerbare knapper m.v.

Andre elementer

Der er også en lang række andre features ved software, som er interessante. Dette kunne for eksempel være, at virksomheden blot behøver at udvikle en udgave. De slipper altså for at producere en lang række fysiske produkter, men kan i stedet blot sælge adgangen til en software – f.eks. via et login eller en installation.

Endnu et interessant område for software er – lige som mange andre ting – hvad fremtiden bringer! Der er en stor efterspørgsel på dygtige udviklere til at udvikle disse mange forskellige software. Dette skyldes især de digitale muligheder og digitaliseringen som er i fuld gang.

Her kan man blot bruge Netflix som et eksempel der revolutioneret filmbranchen, hvor man ikke længere behøvede den traditionelle DVD. Dette samme ser men også ved Spotify som gjorde musik digitalt i stedet for at benytte CD’en.

Vi forventer også til at se en spændende udvikling inden for gaming udstyr og gamingbranchen generelt! Det er nemlig kun fantasien der sætter grænser for, hvilke muligheder der er.

OM Kristian

Kristian har spillet computer siden han som 6 årig fik sin første Commodore 64, herefter blev det PlayStation og Nintendo for til sidst at ende på en PC med Counter-Strike som det, der blev brugt mest tid på.