Din vej til det rigtige gaming udstyr!

Bedste grafikkort (2020)

Bedste grafikkort (2020)


En afgørende komponent for din spiloplevelse er dit grafikkort. For at du kan game med høje settings og bibeholde en høj FPS, så er et godt gamer grafikkort vigtigt. Vidste du, at grafikkortet er lige så vigtigt som processoren?

Når det kommer til GPU’en – altså grafikkortet – så er der en del forskellige elementer, som du skal holde styr på. Dette er blandt andet afkøling, clock hastigheden, din gamer skærm, størrelsen samt tilslutningen. Bare rolig, vi hjælper dig med at holde styr på alle disse elementer.

Hvis du mangler et godt grafikkort, så er du havnet det rette sted. Vi har samlet de bedste grafikkort i 2020 her på siden! Desuden har vi samlet alle de nødvendige informationer, du skal bruge, når du skal vælge grafikkort. Følg med – så vil vi sørge for, at du er klædt godt på.

Grafikkort gaming guide

Som du sikker ved, så er grafikkortet et meget vigtigt komponent, når det kommer til din gamer pc. Det er derfor vigtigt, at du gør dig nogle grundige overvejelser, før du vælger, hvilken GPU du køber. Det skyldes naturligvis også, at netop denne komponent er en af de dyreste, hvorfor det ville være en skam at vælge forkert.

De forskellige kort varierer meget i deres specifikationer og især prisen. Derfor hjælper vi dig med at holde styr på de mange forskellige elementer, som spiller ind i valget.

Hvad er et grafikkort?

Til en start skal vi have afgjort hvad et grafikkort egentligt er. Grafikkortet bliver også kaldet GPU, hvilket står for “Graphics Processing Unit” – derfor bruges det altså til de såkaldte grafikberegninger. Hvad gør et grafikkort så? Jo, det som gøres, er egentligt at beregne de billeder, som vises på din skærm, når du gamer.

Grafikkortet er derfor en vigtig komponent, hvis du gerne vil spille med høje settings og have en visuel god spiloplevelse. Faktisk arbejder selve processoren og GPU’en sammen, hvilket er endnu en grund til at overveje nøje, hvilke muligheder der er bedst for dig.

Flere mener at et sådant kort faktsik er et af de mest vigtige hardware komponenter. Du kan læse mere om hvad er hardware ved at følge linket.

Størrelse samt tilslutning

Vedrørende størrelse er det selvfølgelig kanon vigtigt at dimensionerne passer. Derfor bør du altid kigger på størrelsen af grafikkortet. Det gælder både længden, højden og tykkelsen. Det er nemlig ikke alle kort, som passer ind i alle typer af kabinetter.

Udover selve størrelsen på grafikkortet, så skal du naturligvis også holde øje med tilslutningsformen. Faktisk skal du også være opmærksom på, at nogle faktisk kræver et højre forbrug af Watt.

Afkøling

Et meget vigtigt element for dit grafikkort er selve afkølingen, da grafikkortet typisk godt kan komme på arbejde – især hvis du har en skærm med høj opløsning og mange Hertz. Hvis du ønsker at forlænge levetiden på kortet, så vil det være en fordel med god afkøling.

Hvis du afkøler det effektivt, vil det typisk betyde at du oplever færre overophedninger af grafikkortet og derved øger levetiden. Faktisk vil det yderligere også formindske selve støjen der kommer fra dette. På den måde er der altså en del fordele ved at kigge på afkølingen.

Din skærm

Vedrørende skærmen, som du har i dit set-up, så er der altså også nogle overvejelser, du skal gøre dig. Du skal blandt andet have styr på din skærms refresh rate og Hertz samt opløsning. Hvis du f.eks. har en høj opløsning og en høj refresh rate, så sætter dette en del krav til grafikkortet.

Husk dog, at du selvfølgelig ikke nødvendigvis behøver at gøre med så høje Hertz, som din skærm har mulighed for. Når dette er sagt, så skal du dog huske, at du herved ikke udnytter det fulde potentiale, som du formodentligt har betalt ekstra for at få.

For at sammenlignet, så vil en skærm med lavere opløsning og lavere Hertz kræve en del mindre fra grafikkortet, end hvis du benytter en skærm med høj opløsning og mange Hertz. Et eksempel på netop denne sammenligning kunne være en skræm med FULL HD og 60 Hertz, hvor en 4K skærm med 144 Hertz vil levere flere pixels i sekundet og derved kræve væsentlig mere af grafikkortet.

Derfor er det altså vigtigt at få din skærm og grafikkortet til at passe nogenlunde sammen, hvis du ønsker at udnytte det fulde potentiale i dit set-up. Et eksempel kunne være first person shooters, hvor du ønsker en høj refresh rate, da der typisk er hurtige bevægelser. Her vil de mange Hertz kræve et godt grafikkort.

Hvilke spil spiller du?

I forbindelse med valg af grafikkort, så er den type spil, du spiller også uhyre vigtigt, da det vil være spild at købe et dyrt grafikkort, som du i bund og grund ikke har behov for. Lad og tage nogle konkrete eksempler.

Spiller du f.eks. de mest kendte eSports titler som f.eks. CS:GO, Fortnite eller sågar League of Legends, så kræver disse altså ikke synderligt meget ydeevne grafikmæssigt. Hvis du er i den anden ende af spektret og spiller f.eks. Assassin’s Creed eller andre lign. titler, så vil det kræve noget mere af den grafiske ydeevne – især, hvis du ønsker de høje settings.

Hvis du er helt på bar bund, så kan du selvfølgelig kigge efter kravene for de forskellige titler, og så hvad de anbefaler af grafikkort for, at du får en god spiloplevelse.

Overclocking og clock-hastighed

Overclocking betyder egentligt, at din GPU laver flere beregninger hurtigere end, hvad der er specificeret. Dette giver dig en bedre grafik, end ventet. Du skal dog passe meget på med det, da det kommer med nogle ulemper. Det er blandt andet, at dine komponenter – i dette tilfælde GPU’en – bliver ustabil og overophedede, hvilket kan ødelægge selve grafikkortet.

Når du laver overclocking vil du typisk se mere stabile framerates og andre elementer af grafikkortet vil performance bedre end specificeret. Der er flere måder, hvorpå du kan gøre dette på. Du skal dog også i den forbindelse være opmærksom på selve garantien af dit grafikkort.

Vedrørende clock-hastigheden er der generelt ikke en særlig stor forskel på de grafikkort, som har en lav hastighed og dem som har en høj hastighed. Derfor vil du normalt heller ikke se en kæmpe ændring i din spiloplevelse eller performance.

RAM og hukommelse

RAM i grafikkort bruges, når der er nogle billeder i en høj opløsning, som skal lagres. Hvis du spiller med meget høje settings, som stiller højere krav til hukommelsen, så vil det typisk kræve flere RAM i grafikkortet. Hvis du omvendt ikke spiller med de højeste settings og en lav opløsning, så vil du ikke have brug for nær så mange RAM.

Typisk vil et grafikkort med 4 GB RAM være udemækret, men i flere tilfælde vil det også være en fordel, hvis du øgede dette til omkring 8 GM RAM. Dette er dog ikke et krav og du vil mange gange stadig have en god spiloplevelse med blot 4 GB RAM.

Brands: Nvidia vs AMD

Når der kommer til producenterne af grafikkort, så er der grundlæggende to dominerende virksomheder. Dette er:

  • Nvidia
  • AMD

Faktisk laver Intel også grafikkort, dog vil vi fokusere på de to ovenstående på denne side. Nvidia bliver typisk set som markedslederen i branchen, hvorimod AMD indtager udfordrer rollen. Lad os dog grave lidt dybere ned i de to virksomheder.

Nvidia grafikkort

Hvis du er på udkig efter et såkaldt “high-end” grafikkort, så vil Nvidia typisk være overlegen. Typisk vil Nvidia være bedre på elementer så som strømforbruget, selvom AMD er begyndt at indhente dem på netop dette område. Generelt er ydelsesniveau hos Nvidia også blot bedre, når vi er i de høje klasser

Forskellen på de to producenter ligger også i deres “sync”-teknologier, hvor Nvidia har deres såkaldte Nvidia G-Sync. Disse “sync”-teknologier har til formål at forhindre skærmsplitning ved at synkronisere refresh raten mellem video-kortet og dit display. Dog kommer det også an på din skærm, som skal understøtte denne teknologi.

AMD grafikkort

Kigger du i stedet på de mere “low-end” grafikkort, så vil AMD ofte være et godt valg. Når det kommer til de lidt billige grafikkort, så er konkurrencen mere ligeligt fordelt. Det skal dog også siges, at Nvidia også tilbyder nogle gode muligheder, når det kommer til de billigere versioner.

AMD har selvfølgelig også en “sync”-teknologi, hvilket hedder AMD FreeSync. Grundlæggende gør teknologien det samme som beskrevet ovenfor vedrørende skærmsplitning. Igen skal du være opmærksom på, om din skærm understøtter FreeSync-teknologien.

Bedste grafikkort til gaming

Det store spørgsmål er så, hvilket er det bedste grafikkort. Et godt gamer grafikkort kommer an på mange ting, hvorfor det er svært at bedømme, hvilket et der er det bedste. Derfor har vi her på siden samlet en udvalg af gode muligheder, som alle er gode kandidater til at være det bedste grafikkort.

Grunden til at det er svært at krone det bedste grafikkort, er blandt andet på grund af den store prisforskel, som findes på de forskellige muligheder. Derudover kommer det også meget an på den individuelle gamers behov. Hvilken skærm har du? Hvilke settings spiller du med? Hvilke typer spil spiller du?

Dette er blot nogle af de spørgsmål der skal besvares, før vi kan finde det bedste grafikkort til netop dine behov.

Billige grafikkort

Bør du kigge efter de billige grafikkort eller de lidt dyrere? Dette spørgsmål handler i høj grad om dine behov og dit eget budget. Typisk vil de billige grafikkort ligge på omkring 1.500 kr. og nedefter. Som regel vil de allerbilligste ligge på omkring 1.200 kr.

Selvom de typiske kort ligger på omkring dette niveau, så kan du godt være heldig at finde et godt og billig grafikkort til en endnu lavere pris. Som regel når du går ned i pris, så vil du typisk også gå på kompromis med specifikationerne. Dette er selvfølgelig helt fint som dig der blot ønsker billige grafikkort og ikke har de store krav til den grafiske ydeevne.

Du skal naturligvis også have in mente, at det som regel er bedre at købe en grafikkort, som kan tilbyde lidt for meget end lidt for lidt. På den måde er du nemlig sikker på, at dit behov bliver dækket, og så har du selvfølgelig mere ydelse til lidt længere hen i fremtiden.

Det handler dog samtidigt om at få mest “ydeevne for pengene” især hvis du er på et stramt budget, hvorfor et billig grafikkort også kan være en fordel for dig.

Grafikkort tilbud

Du finder ofte de såkaldte “grafikkort tilbud” på diverse webshops rundt omkring og sågar også i de fysiske butikker. Du skal dog huske på, at nogle er bedre end andre! Som regel kan du spare penge gennem de forskellige grafikkort tilbud, men nogle gange ser vi, at de ikke kan betale sig.

Der er flere virksomheder, som er komme i klemme gennem diverse tilbud. Faktisk er der helt specifikke regler for, hvordan virksomhederne skal behandle tilbuddene. Der har blandt andet været sager om, at tilbudsprisen har været højere end den almindelige pris på produktet.

Når du ser de forskellige grafikkort tilbud, så skal du altså være opmærksom. Tilbuddene kommer naturligvis på forskellige tidspunkter, men som regel er de største tilbud omkring Black Friday, Cyber Monday og sågar også den såkaldte “Singles Day”, som ikke mange danskere kender. Desuden er julesalget typisk også fyldt med diverse tilbud.

FAQ-sektion

🎮 Hvilke elementer skal jeg holde øje med ved GPU?

Der er flere forskellige elementer, som du skal holde øje med, når du skal finde en ny GPU / grafikkort. Nogle af de vigtigste elementer er blandt andet, hvilken type spil du spiller og på hvilken skærm. En skærm med høj refresh rate og stor opløsning vil typisk kræve mere af dit grafikkort. Det er derfor meget vigtigt at matche disse.

Nogle andre elementer som er vigtige i forhold til GPU’en er elementer såsom overclocking, afkøling og tilslutning. Alle disse forskellige features er noget, som vi går mere i dybden med her på siden.

🎮 Hvad koster et gamer grafikkort?

Prisintervallet for et grafikkort er utrolig stort, men du vil typisk se priser på omkring 1.200 kr. og helt op til over 12.000 kr.! Faktisk har vi set priser for en GPU på op over de 50.000 kr., hvilket selvfølgelig er helt vanvittigt. Det gængse interval er dog mellem de 1.200 kr. og 12.000, hvilke selvfølgelig er et stort spring.

Du kan selvfølgelig være heldig at finde nogle billige grafikkort, som koster under 1.200 kr. På den anden side kan du faktisk også finde nogle dyrere versioner der koster mere end de svimlende 50.000 kr. – tro det eller lad være.

🎮 Bør jeg vælge Nvidia eller AMD?

Valget mellem Nvidia og AMD kommer sig ikke så nøje, da begge producenter tilbyder ganske gode produkter. Når dette er sagt, så har Nvidia en lille fordel. Som tommelfingerregel vil vi dog anbefale, at du vælger Nvidia, hvis du er på udkig efter “high-end” grafikkort. Derimod vil AMD være en fordel, hvis du ser efter “low-end”.

De to producenter har hver deres “sync”-teknologi, hvorfor det også er værd at holde øje med, hvilken type din skærm understøtter. Hvis din skærm ikke understøtter nogle af mulighederne, så er det selvfølgelig lige meget, hvilken producent du vælger.

🎮 Hvad er det bedste grafikkort til gaming?

Det er meget svært at kåre det bedste grafikkort til gaming. Dette er grundet de forskellige behov, vi har som gamere. Nogle har behov for det ene, hvorimod andre har behov for noget andet. Dette er for eksempel tydeligt, når man ser på, hvilket niveau, vi hver især er på.

Endnu et element, som gør det svært at vælge det bedste grafikkort er præferencerne og sågar prisen. Da prisen er meget svingende, kommer det i høj grad an på, hvilket budget man har. Der findes nemlig noget i alle prisklasser. Vi har her på siden gjort os umage med at finde en række af de bedste muligheder, hvor der er noget til enhver smag og behov.

🎮 Hvorfor er et grafikkort vigtigt?

Et godt grafikkort er vigtigt, da det blandt andet er dette som i høj grad kan forbedre din spiloplevelse. Dette sker nemlig gennem en forbedret visuel præsentation af spillet, hvor du i sandhed kan se, hvor flot grafikken i sandhed kan være.

Som regel vil det være en stor fordel at have et godt grafikkort, hvis du spiller meget open world spil såsom Assassin’s Creed, Red Dead Redemption eller GTA. I denne slags spil, er der nemlig fokus på miljøet omkring dig – hvor der i høj grad er kælet for detaljerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.