Hvad er Bluetooth & hvordan virker det?

Kristian

Der findes et hav af spørgsmål, når det kommer til Bluetooth-teknologien. Nogle af de mere basale er for eksempel, hvad er Bluetooth og hvordan virker Bluetooth? Begge er nogle vi besvarer på denne side – og endda mere til!

Som mange ved, er Bluetooth en trådløs teknologi som gør det muligt for dig som bruger at overføre bestemt date fra en enhed over til andre enheder. Man taler om, at teknologien forbinder de pågældende enheder.

Hvad er Bluetooth?

For at svare helt konkret på spørgsmålet, hvad er Bluetooth, så bliver vi nødt til at se nærmere på teknologien.

Bluetooth er en teknologi der tillader en trådløs dataoverførsel fra en bestemt enhed til en anden. Teknologien forbinder altså dine enheder og gør dem i stand til at kommunikere med hinanden. I de fleste tilfælde er det en relativ kort distance, dog se det nogle gange også for længere distancer. Grundlæggende er der 3 forskellige muligheder:

  1. Op til 100 meter – den længste kaldes for “kasse 1”.
  2. Op til 10 meter – den mellemste kaldes for “kasse 2”.
  3. Mindre end 10 meter den korteste kaldes for “kasse 3”.

Et eksempel kunne være, at du forbinder din PC med et trådløst headset, hvorved lyden bliver overført via Bluetooth til dit headset. Det er altså ikke et krav, at der er en ledning, som forbinder disse enheder. Et andet eksempel kunne være, at din mobiltelefon er tilsluttet din bil, hvilket gør du lovlig kan tale i telefon og køre i bil.

Vi håber nu, at du har fået svar på, hvad er Bluetooth. I den næste sektion vil vi komme ind på, hvordan teknologien virker.

Hvordan virker Bluetooth?

Bluetooth virker således, at teknologien kan foretage dataoverførsler på op til 3 Mbit/s. Dette sker gennem radiobølger, som benyttes i stedet for ledninger. Enhederne, som bliver forbundet gennem disse radiobølger,  indeholder en chip, som har en både en Bluetooth software og radio. Derved bliver enhederne forbundet nemt og hurtigt.

De forskellige enheder bliver på denne måde “parret”. Det er nemlig herved, at de forskellige enheder kan overføre data til hinanden. Man skelner også mellem “master”-enheden og “slave”-enheden.

  • Master-enheden – den enhed som “bestemmer og sender” dataen. Eksempelvis computeren.
  • Slave-enheden – den enhed som “modtager og udføre” dataen. Eksempelvis en højtaler.

Bluetooth findes faktisk i stort set alle elektroniske produkter. Hvad enten det er dit gamer udstyr, husholdningsprodukter, gadgets eller selve bilen. De fleste kender dog til teknologien gennem deres mobiltelefon, hvor de fleste endda ikke behøver Wi-Fi adgang eller mobildata til at benytte teknologien.

Fik du svar på, hvordan virker Bluetooth? Så lad os hoppe videre til, hvem der opfandt teknologien.

Hvem opfandt Bluetooth?

Bluetooth-teknologien bliv egentligt opkaldt efter den danske konge Harald Blåtand. Navnet er nemlig på engelsk Harold Bluetooth, hvoraf man har brugt efternavnet.

Historien bag er faktisk interessant, da Harald Blåtand indledte nogle diplomatiske forhandlinger, hvilket gjorde det muligt at diverse parter kunne handle og kommunikere. Dette er altså lidt lige som at enhederne kommunikerer med hinanden!

Selve logoet er også inspireret af Harald Blåtand gennem initialerne H og B, som ses i logoet.

Det er naturligvis ikke Harald Blåtand som opfandt teknologien. I stedet var det en mand ved navn Jaap Haartsen, der typisk forbindes med opfindelsen af teknologien. Dette skete sammen med virksomheden Ericsson, som er de rette opfindere af denne dataoverførsel-teknologi.

Hvad kan man bruge teknologien til?

Der er i sandhed et hav af forskellige muligheder, hvorpå du kan benytte Bluetooth. Som tidligere nævnt kan du benytte den til at forbinde din smartphone med et trådløst headset eller højtaler og derved høre musik. Du kan også forbinde diverse enheder med bilen, så du kan tale i telefon og køre samtidigt.

En anden mulighed er at forbinde din PC eller tablet med et trådløst tastatur, hvorved du kan benytte tastaturet til at skrive i stedet for med din tablet. Mulighederne er i sandhed mange – og der er også nogle elementer i forbindelse med gaming!

Teknologiens betydning for gaming

I sammenhæng med udviklingen af teknologier såsom Bluetooth m.v., så er der også sket en forandring i gamer udstyr. Man ser nemlig flere forskellige komponenter blive trådløse. Dette er bl.a. mus, gaming tastatur eller sågar trådløse gamer headset.

Der er en række fordele, men også nogle ulemper ved de trådløse teknologier og udstyret. Ved en trådløs gamer mus er fordelen klart en øget bevæge frihed, men ulempen er derimod, at du får en tungere mus og måske øget delay.

Nogle af de samme ting, ser vi ved et trådløs gaming tastatur. Endda også ved et trådløs gaming headset er der nogle fordele og ulemper. Du kan følge linket for at se mere. Det handler dog primært om bevægefrihed, komfort og udseende. Dog er det selvfølgelig interessant at se, hvornår teknologien bliver lige så god som versionerne med ledning.

Fordele og ulemper

Vi har her samlet en række fordele og ulemper ved Bluetooth, så du kan få et endnu bedre indblik i og svar på hvad er Bluetooth, og hvordan teknologien fungere på en nem og overskuelig måde.

Fordele Ulemper
✅ Meget udbredt ❌ Relativ kort rækkevidde
✅ Gratis at benytte (kræver ikke abonnement) ❌ Risiko for signalblokering
✅ Hurtigt, simplet & nemt at benytte (uden ledning) ❌ Øger strømforbruget på enheden
✅ Tilgængelighed – virker overalt også uden Wi-Fi
✅ Ikke platform specifik (virker på tværs af f.eks. Mac og Windows)

Udviklingen i Bluetooth

Vi har tidligere været inde på, hvordan teknologien hele tiden udvikler sig, og dette er ingen undtagelse for Bluetooth. Der har igennem årene være en lang række af forskellige opdateringer, hvor en af de seneste versioner er den såkaldte “Bluetooth 5.0”.

De forskellige opdateringer i teknologien har primært haft fokus på sikkerheden, hastigheden, rækkevidden og strømforbruget. Det vil sige, at hvis man sammenligner den nyeste version med de ældre, så vil man se en stor forskel i disse forskellige aspekter.

Ældre versioner af Bluetooth har et højere strømforbrug, lavere overførselshastighed og lavere sikkerhed. Med tiden er disse forskellige aspekter blevet opgraderet.

Bluetooth 3.0​ versionen fokuserede bl.a. på strømforbruget og overførselshastigheden

Bluetooth 4.0 versionen fokuserede mest på rækkevidden samt strømforbrug

Bluetooth 5.0 versionen lagde sit fokus på selve sikkerheden og overførselshastigheden

OM Kristian

Kristian har spillet computer siden han som 6 årig fik sin første Commodore 64, herefter blev det PlayStation og Nintendo for til sidst at ende på en PC med Counter-Strike som det, der blev brugt mest tid på.

Skriv en kommentar