Hvad er GHz?

Kristian

Når det kommer til hastigheden for en processor på din computer, smartphone og tablet, så er GHz typisk nødvendigt at forstå. Men hvad er GHz, og hvad indebærer denne forkortelse for gigahertz egentligt?

Helt konkret er GHz en måleenhed for en frekvens. 1 GHz svare til 1 milliard Hertz, som er svingninger eller cyklusser per sekund. Er du stadig lidt i tvivl om, hvad er GHz? Så læs med, hvor vi ser på begrebet i mere detaljer.

Hvad er GHz?

GHz en forkortelse for Gigahertz. Det er en måleenhed for en frekvens – mere nøjagtigt en klokfrekvens i en processor. Antal af GHz angiver, hvor mange svingninger eller cyklusser en processor foretager per sekund. Typisk ligger dette tal mellem 1 og 4 GHz.

Sagt på en anden måde, så angiver det antallet af beregninger som processoren kan foretage i sekundet. Desto flere Gigahertz din enhed har, desto hurtigere er processoren og derved enheden. Som bekendt er det typisk en fordel at have en hurtig processor.

Når det kommer til Hertz – og herunder Gigahertz – er dette en betegnelse for processorens hastighed på international plan. Det er også den man kalder for CPU’en. Ved at kigge på GHz, så er det altså en nem måde at sammenligne hastighederne for de forskellige enheder. Hvad enten det er en gamer laptop eller en smartphone.

Der findes også andre produkter, som arbejder med Gigahertz, nemlig både radar og sågar mikrobølgeovne.

Hvad er GHz – et eksempel

Lad os taget et konkret eksempel, så du bedre kan forstå konceptet.

1 GHz svare til 1 milliard Hertz, hvilket vil sige 1 milliard svingninger i sekundet. Ligeledes vil 2 GHz svare til 2 milliarder Hertz, hvilket vil side 2 milliarder svingninger i sekundet.

Det er dog ikke altid, at Hertz er et lige tal. Hvis du f.eks. har 1,4 GHz, vil det svare til 1,4 milliard Hertz. Her vil denne være 0,6 GHz langsommere, end en processor med 2 Gigahertz.

Gigahertz og betydningen for computer processor

Som vi har været inde på, så angiver disse Gigahertz netop, hvor hurtigt din processor (CPU) kan få afsluttet et givet kredsløb og på den måde bestemme hastigheden af, hvor hurtig selve computerens processor kan hjælpe. Du kan finde blandt de bedste gaming CPU ved at klikket på linket.

Derved har antallet af Gigahertz altså en stor betydning for hastigheden på din computers processor. Som vi nævnte tidligere: Flere GHz vil betyde en hurtigere processor! Dette skyldes, at computeren vil kunne læse forskellige information hurtigere.

Når det kommer til gaming, så vil du selvfølgelig også gerne have en computer, som har mange Gigahertz til at kunne klare diverse spil. Derfor bør du holde øje med, hvor mange der er i den computer, du ser på.

Ved en gamer bærbar, så vil man typisk gerne have omkring 3.5-4,5 GHz. Det vil man som regel også ved en stationær PC. Hvis man derimod ønsker en af de bedste gamer PC, så vil man i nogle tilfælde se helt op til omkring 5 GHz. Det er dog langt fra alle, som får gavn af disse ekstra Gigahertz.

Forskellige typer af Hertz – herunder Gigahertz

Som du nok har gennemskuet, så er der flere forskellige typer af Hertz. Vi giver dig overblikket herunder, så du nemt kan omregne de forskellige termer:

Kilohertz – forkortes kHz: 10^3 Hertz.

Megahertz – forkortes MHz: 10^6 Hertz.

Gigahertz – forkortes GHz: 10^9 Hertz.

Terrahertz – forkortes THz: 10^12 Hertz.

Faktisk er Terrahertz endnu ikke udviklet, men er stadig i gang. Derfor går der lidt tid, inden man begynder at se det i diverse computere m.v. Endnu længere går der, før at vi begynder at arbejde med Terrahertz i vores mobile-enheder.

OM Kristian

Kristian har spillet computer siden han som 6 årig fik sin første Commodore 64, herefter blev det PlayStation og Nintendo for til sidst at ende på en PC med Counter-Strike som det, der blev brugt mest tid på.