Bedste 144hz Gamer Skærme: Komplet Guide [2022]

Kristian

I denne her artikel vil jeg gennemgå hvad hertz er, hvad det betyder for dig som bruger en gamerskærm eller almindelige skærm samt jeg vil fremhæve 5 modeller, som jeg ville gå efter såfremt jeg stod i situationen at skulle ud og snolde gamerskærm. 

For at forstå hvad en skærm egentlig gør for dig som gamer, skal vi lige have gennem gået nogle forskellige ting. Vi skal blandt andet igennem de forskellige former for hastighedsopdateringer skærmen har og hvad det har betydning, vi skal igennem curved skærme samt selvfølgelig – hertz, hvad hertz er og hvad det gør for dig. 

Langt henad vejen er gamerskærme ens. De får et input fra din computer som de viser, men måden hvorpå alt dette fungere samt hvor hurtigt billedet bliver modtaget og opdateret så du kan se det, er meget forskelligt. Du har måske læst min tidligere artikel omkring Freesync, G Sync og Vsync? I så fald, er det et rigtig godt sted at starte med grundlæggende viden om hvilken gamerskærme der vil passe sammen med hvilket grafikkort samt nogle små fif.

God læselyst! 

Hvad er hertz egentlig?

Opdateringsfrekvens, opdateringshastighed – kært barn har mange navne, men vi forkorter det som Hz. Det Hz gør, er skærmen fortæller dig hvor mange billeder den vil opdatere henover en periode af ganske få millisekunder, altså de FPS som dit grafikkort leverer til skærmen som den kan kapere at arbejde med og derved vise dig. 

Hvis man tager et kig på billedet nedenunder kan man se, at venstre skærm viser færre billeder end højre skærm og billedet derfor bliver væsentligt mere flydende fordi der pr. millisekund bliver vist flere billeder. 

Man kan som udgangspunkt putte os gamere i bokse alt afhængig af hvilke spil vi foretrækker at spille.  

Er du til First Person Shooter, som fx Counter-Strike eller Call of Duty vil du som udgangspunkt gå efter: 

  • En meget lav responstid, max 2 ms. 
  • Minimum 144 Hz. 
  • Skærmstørrelse og opløsning er individuelt men mange af de professionelle bruger opløsninger som 1280 x 1024 og helt ned i 800 x 600, men husk: De lever af at spille computer og har folk til at skaffe dem deres udstyr.   

Er du mere til Massively Multiplayer Online, også forkortet MMO, som World of Warcraft eller The Elder Scrolls Online er du heldig: 

Den lave responstid er ikke et krav, men god at have. 

Hz’ene er fantastiske at have, fordi der i MMO’s oftest er kælet ekstra meget for detaljerne i landskabet, så man gerne vil have den flydende overgang og få tingene til at se mere livagtige ud. 

Her er frit slag i bolledejen. Hvad kan dit budget strække sig til? Hvad har du af grafikkort? 

Grunden til de to genrer bliver fremhævet er at de ligger i hver deres ende af krav til skærmen, da de bruger Hz’ene på hver deres måde, for netop at give dig den bedste oplevelse.

Med tiden er skærmene faldet til en pris hvor mange kan være med, i forhold til når man kigger tilbage til gamle CRT-skærme og det at få et ordentligt billede og en ordentlig information om hvad det er der foregår i spillet kan være alt afgørende for udfaldet af kampen.  

– Og for i det hele taget at kunne vinde kampen, skal man kunne se hvad der foregår på skærmen hvilket bringer os videre til …

De 5 udvalgte

Acer VG252Q

G Sync monsteret … Der kan betales!

Acer VG252Q 144hz gamer skærm

Ja, du hørte rigtigt! G Sync er sjældent noget man bare få kastet i nakken og slet ikke i skærme med meget lave opdateringshastigheder – og denne her skærm har kun 0,9 ms i responstid. Er du til First Person Shooter og har NVIDIA grafikkort i computeren – så er dit søgningsarbejde gjort for dig.

FordeleUlemper
– NVIDIA G Sync
– Hurtigt opdateringshastighed
– Æstetikken kan diskuteres
– Meget specifikt henvendt til FPS-gamere

Acer Predator XB273U

Predator-serien der bare bliver ved!

Acer Predator XB273U 144hz skærm

Acer har sat sig hårdt på toppen sammen med AOC og BenQ som skærmproducenterne man kigger efter når man virkelig vil have kvalitet – specielt med Acers Predator-serie.

Predator-serien er garant for kvalitet – Gæt hvilken model jeg har stående på mit kontor?

FordeleUlemper
– G Sync til GeForce grafikkort-brugerne
– Exceptionelt lavt strømforbrug
– Koster så jorden ryster!
– Ikke eksisterende æstestik

Dell 34″ Skærm S3422DWG WQHD

den store dreng i testen

Dell Skærm S3422DWG WQHD

… Også er den curved! Det giver altså bare en federe oplevelse når man gamer på en curved skærm. Dell har eksisteret i en menneskealder. Hvem af os gamle rotter husker ikke: “Ring eller gå onlaaaaajn!”-reklamen fra 90’erne? Dell er produkter du roligt kan kigge nærmere på – de er bundsolide.  

FordeleUlemper
– Stor skærm med sine 34”
– Stor opløsning på 3440 X 1440 
– AMD Freesync (kan være en fordel alt afhængig af dit grafikkort)
– Nogenlunde strømforbrug

 LG UltraGear 27GN950-B

B.Æ.S.T.E.T!

 LG UltraGear 27GN950-B

LG er ikke nye på markedet for skærme, da de igennem mange år har repræsenteret i toppen af kvalitet for billige penge i TV-verdenen, men denne her gamer skærm … WOW! Den er indbegrebet af “Gamer!” 

Curved: Check! Passer til både AMD og NVIDIA: Check! Æstetisk flot: Check! Dyr: Mega check! 

Lad os lige være ærlige. Denne her skærm har alt hvad en gamer kan begære og mere til. Samtidig er du fremtidssikret langt ud i fremtiden, hvilket jo ikke er så dumt. Har du pengene bør denne skærm absolut overvejes. 

FordeleUlemper
– Kompatibel på alle leder og kanter
– Fremtidssikret
– Vanvittig pris
– Den tager godt for sig af strømmen

Lenovo G25-10

Alternativet

Lenovo G25-10 144hz skærm

Lenovo har et ry for at være “arbejdscomputere” og jeg vil egentlig gerne understøtte det rygte for det er ikke skævt, men derfra så til at opgive os gamere helt og holdent har de ikke gjort. Spiller du First Person Shooter, så har du din nye skærm her. 

FordeleUlemper
– Lenovo har et ry for at være stabile
– Passer ind på mange skrivebordere
– Ikke den mest æstetiske at se på

Kablet

“Kablet?” Tænker du sikkert.. Jae, ser du! Der er også forskel på hvilket kabel du bruger – og hvilken version af kablet du bruger.

Du kender sikkert HDMI. Glem alt det du ved om dét, og brug det til dit fjernsyn og Playstation, som alligevel står og samler støv! Vi skal bruge DisplayPort! – Og hvorfor siger jeg det så, så resolut? Fordi det er et bedre kabel, ligesom RJ45-kabler har forskellige hastigheder, men det tager vi en anden god gang.

VersionMaks opløsning og Hz
DisplayPort 1,13840 x 2160 / 30 Hz og 2560 x 1600 / 60 Hz
DisplayPort 1,23840 x 2160 / 60 Hz
DisplayPort 1,35120 x 2880 / 60 Hz og 7680 x 4320 / 30 Hz
DisplayPort 1,47680 x 4320 / 60 Hz / HDR og 3840 x 2160 / 120 Hz

Som det ses i skemaet har kablerne forskellige ydeevner og det kræver ikke den store matematikeksamen for at regne ud hvor flaskehalsen kan ende, hvis man ved hvilket grafikkort man har i sin gamer computer og netop investeret i en ny gamerskærm – derfor er kablet lige så vigtigt som resten for at udnytte ens skærm optimalt i forhold til Hz og opløsning.

Strømforbrug

Foruden at alle de tidligere udvalgte skærme har 144hz, så har de også et strømforbrug tilfælles af en eller anden art. I dagens Danmark bør man – i nogens mindset – også tænke på strømforbruget ens udstyr bruger, meeeeen … Hvad ville gaming være hvis vi begyndte at gøre dét?  

Jeg synes det er vigtigt man lige kigger på energimærkningen, så man er opmærksom på strømforbruget for ens nye gamerskærm. 

Efterord

Mange spørger tit: “Hvilket udstyr bruger du selv?” Jeg har igennem de mange år jeg har interesseret mig for gaming og computer, fundet noget hardware jeg har kunne lide også har jeg holdt mig til den producent.

Mine skærme er en Acer Predator x34 til når jeg spiller MMO. Når der skal knald på i Call of Duty bruger jeg min Dell S2716DG. 

Jeg håber det har givet lidt indsigt i at skærme ikke bare er skærme og der skal kigges nærmere på hvad man spiller af spil kombineret med opløsning, Hz, grafikkort og budget.

OM Kristian

Kristian har spillet computer siden han som 6 årig fik sin første Commodore 64, herefter blev det PlayStation og Nintendo for til sidst at ende på en PC med Counter-Strike som det, der blev brugt mest tid på.

Skriv en kommentar