Sådan vælger du et kabinet til din gamer PC

Kristian

Skal du bygge en ny gamer pc, må du ikke glemme at bruge tid på at finde det rigtige kabinet. For det rigtige kabinet giver en federe oplevelse, og kan sikre en bedre performance på din gamer pc.

Oversigt over kabinetter vi anbefaler:

GRATIS FRAGT
nzxt h511 br 01
NZXT H511 Black/red SG Edition Kabinet
Køb NZXT H511 Black/red SG Edition Kabinet Mid Tower (ATX) Gaming PC Kabinet fra SharkGaming. Understøttede motherboards: Mini-ITX, MicroATX, ATX.Husk, hos Shark Gaming får du ægte support fra hardware specialister.
Pris fra 529
GRATIS FRAGT
tsunami no fans
Shark Gaming Tsunami RGB Kabinet
Køb Shark Gaming Tsunami RGB Kabinet Mid Tower (ATX) Gaming PC Kabinet fra SharkGaming. Understøttede motherboards: ATX, Micro ATX.Husk, hos Shark Gaming får du ægte support fra hardware specialister.
Pris fra 699
GRATIS FRAGT
aquarium loessalg
Shark Aquarium
Pris fra 959
GRATIS FRAGT
aruna2.0
Shark Gaming Aruna Kabinet
Pris fra 499
GRATIS FRAGT
nzxt h511 bb 01
NZXT H511 Black/blue SG Edition Kabinet
Køb NZXT H511 Black/blue SG Edition Kabinet Mid Tower (ATX) Gaming PC Kabinet fra SharkGaming. Understøttede motherboards: Mini-ITX, MicroATX, ATX.Husk, hos Shark Gaming får du ægte support fra hardware specialister.
Pris fra 539
GRATIS FRAGT
void 1
Shark Silent Void Kabinet
Pris fra 699
Indlæs flere

Gamere bruger ofte meget tid på at vælge CPU, GPU, bundkort, RAM, PSU, og effektive køler- og blæsersystemer. Den smule, som er tilbage af budgettet, bruger de så på det første og bedste kabinet, de kan finde i butikken.

Det er en fejl.

For når du har brugt tid på indmaden, så bør du også tænke over indpakningen. For dels får du en meget mere potent gamer pc at se på, og kan få en bedre oplevelse af din computer. Samtidig giver det rigtige kabinet en hel række fordele for din gamer pc’s performance.

Hvad skal du overveje når du vælger gaming kabinet?

Kabinettets størrelse

Det første du skal overveje, er kabinettets størrelse. Det er rimeligt indlysende, at kabinettet skal kunne rumme indmaden. Men der er omvendt ingen grund til at vælge et kabinet, der er for stort. Kabinetter fås i flere forskellige størrelser, og du bør tænke over, hvad der passer bedst til din gamer pc.

Du kan typisk vælge mellem full-tower, mid-tower og små kabinetter til mini- og mikrobundkort. Men langt de fleste går efter et mid-tower kabinet.

Mid-tower kabinetter er populære

Det er et kabinet, der er bygget til et standard ATX bundkort. Du kan naturligvis også lægge et mindre bundkort ind i et mid-tower. Men så er det bedre at vælge et mindre kabinet. Tingene skal helst passe til hinanden rent størrelsesmæssigt. Ellers kommer det til at virke forkert.

Se fx dette NZXT H510 Elite Matt Kabinet.

Full-tower er til de øvede

Full-tower er bygget til at kunne rumme et udvidet ATX bundkort. Det er det foretrukne valg for den øvede pc-bygger. For i et full-tower kabinet er der plads til flere af de seje specialdele og tilpassede komponenter.

Med et full-tower kabinet får du også masser af mulighed for at indbygge lys i kabinettet. Derved kan du gøre kabinettet til en fuldt integreret del af din gaming-installation. Derved kan du nemmere skabe den rette stemning omkring det spil, som du spiller.

Små kabinetter med stor performance

Hvis du har valgt at bygge din gamer-pc med mini- eller mikrobundkort, kan du sikkert lide at optimere din nye pc. Og kan lide en kraftig computer, der fylder så lidt som muligt. En lækker lille sag med stærk indmad. Skal din gamer-pc være lille udenpå men stor indeni, så bør du vælge et lille kabinet.

De små kabinetter stiller krav til dig, der bygger din egen gamer-pc. Det er mange gange nemmere at stoppe lidt ned i et stort kabinet, end at få det hele til at være der i et lille kabinet.

Fordelen ved små kabinetter er, at de passer ind i rum som dagligstuen eller et lille værelse. Store kabinetter kan hurtigt komme til at dominere rummet. Samtidig kan de små kabinetter også nemt integreres i f.eks. dit gamerbord eller på anden måde forsvinde i indretningen. Det giver et mere minimalistisk look, og godt med plads på og under bordet, når du spiller.

Til gengæld kan de små kabinetter give anledning til frustration, når du skal montere indmaden – især hvis du har købt nogle dele, der ikke helt passer ind.

Blæsere til køling

køler i gaming kabinet

Det er ikke alle kabinetter der er skabt til at flytte luften rundt. Det afhænger helt af kabinettets størrelse, og hvor mange blæsere kabinettet er bestykket med. Derudover skal du være opmærksom på, om kabinettet har gode ventilationsåbninger, der er placeret strategisk godt i forhold til bundkortet.

Typisk skal et godt kabinet have mindst to blæsere. Mange kabinetter har indbygget et antal blæsere som standard. Er det tilfældet, skal du sikre dig, at der minimum er en blæser til indtag af frisk luft og en blæser til at komme af med varm luft.

Pas på støvsamling i kabinettet

Husk også, at der er områder med stillestående luft i din gamer pc. Her kan der hurtigt ophobe sig støv. Med tiden bliver komponenterne støvede, og kan ikke slippe af med varmen. Derfor kan det være en god ide at købe eller udstyre kabinettet med filter ved luftindtaget. Så slipper du for, at pc’en støver hurtigt til.

Køling til overclock

Langt de fleste gamere kan fint klare sig med de ovennævnte blæsere. Men hvis du er ved at bygger et monster af en gamer-PC med overclocking, så får du brug for ekstra køling.

For når du sætter clock raten op på dine komponenter, så udvikler de mere varme, end de er beregnet til. Det kan giver problemer.

Det gælder også, hvis din computer står et særligt varmt sted. Her er et eksempel på kabinet med tre blæsere og et indbygget blæserstativ: Chieftec Gamer Series SCORPION

Kabelføring og ledninger

En af de største frustrationer for en pc-bygger er kabler. De kan være irriterende svære at passe ind. Og hvis du ikke planlægger dit projekt godt, kan resultatet blive et virvar af ledninger. Det kommer nemt til at ligne en møgbunke.

Nogle kabinetter er bedre organiseret end andre. Ideelt set vil du have et kabinet, der skjuler ledningerne fra forsiden af kabinettet og strukturerer kabler på bagsiden – og indenfor i kabinettet, hvis du har glas i kabinettet, så der kan kigges ind i det.

Det kan også være en fordel at finde et hus til strømforsyningen, så den er afskærmet fra resten af komponenterne. Det giver et mere rent og ordentligt indtryk.

Frontpanel

Gamer kabinetter fås i mange varianter i frontpanelet. Det er her, du typisk finder stik til hovedtelefoner og eventuelt din mikrofon. Her finder du også et par USB-porte og andre former for tilslutningsmuligheder til dit udstyr.

Hvad du vil have, afhænger helt af dine behov, og hvor meget udstyr du vil tilslutte. Hvad angår stik til hovedtelefoner på frontpanelet, så er det generelt en dårlig idé, fordi producenterne af kabinetter næsten altid trækker kablet på langs i kabinettet. Det betyder at det opfanger elektroniske forstyrrelser, interferens, fra de øvrige komponenter.

Lydkvaliteten bliver bedre hvis stikket sidder på bundkortet eller direkte i et lydkort. Brug eventuelt en ekstern DAC (Digital to Analog Converter) for at fjerne eventuelt støj.

Drive bay

De gamle 3,5″ harddiske er generelt ikke et godt valg til dit primære drev. Men de kan stadig være gode til datalagring. Du kan nemt tilføje et par ekstra terabyte lagerplads i stedet for et 3,5 tommer drev.

Næsten alle kabinetter bliver leveret med holder til drev. Men afhængigt af, hvor mange drev du vil installere, får du brug for flere holdere. Husk at sikre dig, at kabinettet har mulighed for at montere 2,5″ SSD’er. Det er den mest udbredte standard for harddiske i dag.

Ekstra plads

Det hænder, at dine komponenter ikke passer præcist ind i dit kabinet. Selv om der er standardstørrelser, så kan kabinetsstørrelsen variere lidt. Nogle gange vil du opleve, at der simpelthen ikke er plads til en specifik del. Derfor skal der være lidt ekstra plads – frihøjde.

Der er en del kølere eller grafikkort, som er lidt klodsede. De passer bare ikke ind i kabinettet. Det gælder især for de lidt dyrere specialgrafikkort, som kræver mere plads. Dem skal du være særligt opmærksom på, når du køber kabinet.

Vær også særligt opmærksom på, at et AIO kølesystem (væskekøling) fylder væsentligt mere end en normal luftbaseret køling. Det er større, og der skal være plads til ekstra blæsere. Se f.eks. dette full tower kabinet: Corsair 7000D AIRFLOW TG

Tænk over kabinettet

Kabinettet bør ikke være den afgørende del, når du bygger en gamer PC. Men det er heller ikke helt ligegyldigt, hvad du vælger. Et dårligt kabinet kan ødelægge hele oplevelsen ved at bygge din egen PC. Og det kan gøre det svært at opgradere din computer.

Du risikerer også at skulle gå på kompromis med ydeevne – og det har du ikke lyst til. Men alt dette kan du undgå ved at lægge lidt energi i at vælge det helt rigtige gamer kabinet.

OM Kristian

Kristian har spillet computer siden han som 6 årig fik sin første Commodore 64, herefter blev det PlayStation og Nintendo for til sidst at ende på en PC med Counter-Strike som det, der blev brugt mest tid på.

Skriv en kommentar